Pardoseala şi finisajul ei
- Finisajul pardoselii trebuie sa fie o şapă poliuretanică, rezistentă la trafic greu, cu un profil texturat, aplicată într-un strat final de 4, 6 şi 9 mm pentru a rezista pe deplin la temperaturi începând de la 60, 70 şi 120° C. Pentru temperaturi ce depăşesc 120° C grosimea pardoselii trebuie să fie de minim 12 mm.
- Pardoseala finală trebuie să fie densă şi impermeabilă pe întreaga sa grosime. Totodată ea trebuie să fie inertă, ne-biodegradabilă, non-absorbantă şi să nu fie mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor şi fungilor. Curăţarea suprafeţei rezultate trebuie să poată fi făcută la un standard comparabil cu cel al otelului inoxidabil (INOX) la fel cu toate suprafeţele din domeniul alimentar.
Tipul răşinii şi conţinutul acesteia
Materialul folosit pentru finisajul pardoselii trebuie să fie un mortar poliuretanic, format din 3 sau 4 componente preambalate, fără solvenţi şi nepoluant. Mortarul trebuie să poată fi aplicat direct peste un beton vechi de numai 7 zile sau peste un substrat de şapă din polimer modificat cu o vechime de numai 3 zile.
Pentru utilizare în domeniul pardoselilor din industria alimentară şi farmaceutică, şapa poliuretanică pentru trafic greu trebuie să mai întrunească următoarele proprietăţi :
- Rezistenţa la alunecare:
Conform Standardului german DIN 51130, pardoselile din industria alimentară trebuie să asigure o rezistenţă la alunecare de minim R10, valori dovedite şi verificate de teste independente.
Să corespundă tuturor normelor privind siguranţa şi sănătatea în ceea ce priveşte rezistenţa la alunecare pentru zonele orizontale sau cu pante şi suprafeţe umede şi/sau cu grăsimi.
b. Rezistenţa la temperaturi
Trebuie să fie rezistentă în condiţii de şoc termic rezultat ca urmare a unor scurgeri accidentale sau de rutină de materiale şi lichide fierbinţi (apa fierbinte, grăsimi, uleiuri etc.), şocuri mecanice (zgâriere) rezultate din regimul de curăţare (mentenanţă) și trebuie să-şi păstreze proprietăţile nealterate şi la temperaturi de peste 130° C.
c. Igienizarea:
Trebuie să poată fi complet igienizată la un standard comparabil cu cel al oţelului inoxidabil (INOX). Aceste proprietăţi trebuie să se menţină în timp pe toată durata de viaţă a pardoselii (zeci de ani).
Eficacitatea sistemului la curăţare trebuie să fie de asemenea certificată de teste independente.
d. Impermeabilitatea:
Trebuie să fie conformă cu cerințele Uniunii Europene în ceea ce priveşte impermeabilitatea.
Astfel, trebuie să rezulte un grad de absorbție „0″, în urma testării conform Normelor CP.BM2/67/2. Şi acest aspect trebuie să fie demonstrat prin teste independente.
e. Miros
Pentru a nu periclita calitatea produselor alimentare cu care poate veni în contact, materialul folosit pentru realizarea pardoselii nu trebuie să prezinte miros.
f. Rezistenţa la agresiuni chimice
Pentru asigurarea unei performanţe de lungă durată în condiţii anticipate de stres, pardoseala să prezinte rezistenţa în condiţii de imersie continuă şi expunere continuă la chimicale după cum urmează:
- acid acetic concentraţie de 50%, folosit frecvent în industria alimentară;
- acid lactic concentraţie de 30% , folosit în producerea laptelui şi a preparatelor din lapte;
- acid oleic concentraţie de 100% la temperaturi în jurul a 60° C, întâlnit în industria procesării cărnii şi a uleiurilor;
- acid citric concentrație de 50%, întâlnit în industria îmbutelierii băuturilor.
g. Rezistenta la impacturi şi şocuri mecanice
Pentru a fi considerat potrivit pentru aplicaţie, produsul trebuie să reziste la un impacturi ce pot conduce la deteriorare şi costuri ridicate de întreţinere, prezentând un modul de compresiune mai mic de 5.000 N/mm2. În cazul şocurilor mecanice accidentale suprafaţa nu trebuie să transmită fisuri în jurul zonei de impact.
Acceseaza aici: Link catre pagina producatorului